Full Body Scan

Een redelijk nieuw verschijnsel is de ‘Full/Total Body Scan’ die met name door een aantal Duitse aanbieders als ‘preventief onderzoek’ wordt aangeboden. De kosten zijn aardig gedaald de laatste paar jaar, maar het kan goedkoper.

Ook deze tip kregen we van één van onze leden:

In overleg met mijn huisarts heb ik afgezien van een zogenaamde ‘Full Body Scan’. De arts vertelde:

De ‘Full Body Scan’ heeft een aantal nadelen. Ten opzichte van het reguliere onderzoek is er een relatief hoog percentage ‘valse positieven’. Dit houdt in dat mensen het advies krijgen om zich verder te laten onderzoeken, waarna blijkt dat er toch niets aan de hand is.

Dit levert natuurlijk de nodige stress op bij de ‘patiënt’. Omdat ik mijn buik en darmen wel onderzocht wilde hebben, besloten we tot een onderzoek hier in Nederland. Kwalitatief beter, dichterbij en veel voordeliger. Een onderzoek van de buik zou via een van de bekendere aanbieders € 800,- kosten.

Dan was de aanbieding om een totale scan te laten doen voor iets meer dan € 900,- een alternatief geweest, maar de normale prijs daarvan is maar liefst € 1600,-. De aanbieding tegen de lagere prijs loopt echter al zo lang dat je je toch af gaat vragen of die € 1600,- wel een realistisch bedrag is.

Maar goed, het onderzoek is dus in een Nederlands ziekenhuis gebeurd. Prima service trouwens, verder niets op aan te merken, behalve dat ik twee keer moest komen misschien. De kosten van het onderzoek worden vergoed via de zorgverzekeraar, maar het beruchte Eigen Risico is wel van toepassing. Omdat ik dit jaar al een paar kleine dingetjes had gehad, was daar echter al inbreuk op gedaan.

Het hele onderzoek kostte volgens de opgave van de zorgverzekeraar maar liefst ruim € 1000,-. Mijn openstaande eigen risico was nog € 100,-, dus mij heeft het uiteindelijk € 100,- gekost.

Daar zijn twee dingen over te zeggen:

  1. Blijkbaar is de Duitse zorg ruim 20% efficiënter dan de Nederlandse (of zou er een grote kostenbesparing te realiseren zijn door meer privéklinieken te gaan gebruiken!)
  2. In dit geval bespaarde ik € 700,- op een buikonderzoek waar we andere leuke dingen mee kunnen doen, of inderdaad: opsparen voor onze oude dag.

Een eenmalige inleg van € 700,- levert bij een gemiddeld rendement van 5% de volgende bedragen op:

Na 10 jaar: € 1140,23
Na 15 jaar: € 1455,25
Na 20 jaar: € 1857,31
Na 25 jaar: € 2370,45

* Een aantal Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor een dergelijk preventief onderzoek. Neem dus altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar!

Geef een reactie